Preskoči do glavnog sadržaja

Divlja grlica

Streptopelia turtur

Karakteristike

Divlja grlica ili europska grlica (Streptopelia turtur L.) je ptica iz porodice golubova (Columbidae). Tijelo je smeđe boje, s vidljivim crno-bijelim prugastim uzorkom na bočnoj strani vrata, dok je rep klinastog oblika, tamne boje s bijelim vrhovima i obrubom. Kod odraslih grlica, glava, vrat, bokovi i stražnji dio tijela dominiraju sivoplavom bojom, dok su krila svijetlosmeđa s crnim uzorcima. Prsa su crvenkasto-smeđa, dok su trbuh i donji dio pokrovnog perja bijeli. Kljun je crn, noge su crvene a također je crven i obrub očiju. Tijelo je dužine od 24-29 cm, raspon krila ima 47-55 cm a težina jedinke je između 85-170 g.

Let joj je obično ravan a tijekom zavodničkog leta visoko kruži uz karakterističan zvuk “pucanja” krilima koji nastaje prilikom brze kretnje krila prema dolje.
Lako je prepoznatljiva zbog svojeg ugodnog gugutanja, što je posebno značajno tijekom razdoblja parenja.

Rasprostranjenost

Rasprostranjena je na većem dijelu Europe, na Bliskom istoku i u dijelovima Sjeverne Afrike. Na sjeveru Europe je rijetka. Tijekom zime provodi vrijeme južno od Sahare a putovanje prema jugu započinje već u rujnu. Umjesto zatvorenih šuma grlica preferira otvorena mjesta te sunčana, suha i zaštićena područja od vjetra. Ponekad gradi gnijezda u većim vrtovima, no općenito je poznata po svojoj plašljivosti.

Opažano je da populacije divlje grlice brzo opadaju diljem Europe, samo u Europi je zabilježen pad od 78% u razdoblju od 1980. do 2013. godine. Shodno time, vrsta je globalno svrstana u status ranjive skupine i u Hrvatskoj je strogo zaštićena. Razlog za smanjenje populacije dovodi se u vezu zbog različitih faktora, uključujući promjene u poljoprivredi koje su dovele do smanjenog broja sjemenki korova kojima se grlice hrane.

Razmnožavanje

Spolna zrelost grlica dolazi nakon prve godine života, a često se dogodi da se parovi formiraju prije nego što stignu na područje gniježđenja. Gnijezde se u grmu, živici ili na stablima, obično na visini 1,50-10 m. Par gradi gnijezdo od tankih grančica i oblaže ga korijenjem, lišćem i travama. Ženka polaže 2 bijela jaja između svibnja i srpnja, zatim se par izmijenjuje u čuvanju jaja tijekom otprilike 14 dana koliko je ptičima potrebno da se izlegnu. Ptiči napuštaju gnijezdo nakon 19-21 dan.

Prehrana

Prehrana joj se sastoji uglavnom od malih sjemenki (pšenica, ječam, suncokret…) i uglavnom od korova ili biljaka na poljoprivrednim površinama, ali također od sjemenki bora koje padaju na tlo. Često je moguće uočiti je dok se hrani na tlu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija