Preskoči do glavnog sadržaja

Divizma

Verbascum

Karakteristike

Divizma (Verbascum) je rod dvogodišnjih biljaka iz porodice strupnika (Scrophulariaceae). Sadrži oko 250 različitih vrsta. Prve godine samo listovi tvore rozetu tek iznad površine tla, a druge godine uspravna stabljika nikne u visine, naraste i do 2 metra. Donji listovi su veliki, dugački i s peteljkom a listovi uzduž vrha sve manji, sve više privijeni uz stabljiku i sjedeći. Cvate žutim , bijeli ili ljubičastim cvjetovima koji se ovisno o vrsti nalaze na peteljci i skupljeni su grozdaste cvatove, ili su sjedeći i gusto skupljeni u klasaste cvatove na vrhu stabljike. Prašnika je pet, svi su ili su neki gusto obraslih prašničkih niti. Cvate od srpnja do kolovoza a kako često raste u skupinama, zna tvoriti uistinu zanimljive pejzaže. Medonosna je biljka i pčele je rado posjećuju.

Raste u Europi i zapadnom dijelu Azije. Prirodna staništa su joj sunčana i suha, zapuštena zemljišta, livade i kameniti brežuljci.

Latinsko ime roda Verbascum potječe od barba (brada), zbog izrazito dlakavih listova nekih vrsta.[1]

Brojne su vrste divizma, no najpopularnije su:

  • sitnocvjetna divizma (Verbascum thapsus)
  • pustenasta divizma (Verbascum phlomoides)
  • velecvjetna divizma (Verbascum densiflorum)
  • ljubičasta divizma (Verbascum phoeniceum)

Upotreba

Koriste se prije svega cvjetovi (bez čaške) i nešto rjeđe listovi koji se sakupljaju po suhom i dobrom vremenu za vrijeme cvjetanja. Brzo se suše na suhom i prozračnom mjestu, a prilikom sušenja moraju sačuvatu žutu boju. Čuvaju se u dobro zatvorenoj posudi na tamnom mjestu do godinu dana. Bogati su saponinima i sluznim polisaharidima.

Cvjetovi su odlični za dišni sustav kod prehlada za grlo, smanjuje nadražajni kašalj i olakšava iskašljavanje a ravnopravni su sa bilokojom drugom popularnom biljkom.

Tijekom ljeta može se napraviti jednostavan sirup za grlo tako da se svježi cvjetovi stave u prozirnu staklenku, preliju šećerom i stave na jako sunčano mjesto. Sunce će otopiti šećer i u roku 2 tjedna napraviti sirup.

Listovi se u literaturi navode korisnim za blage otekline i hemoroide, no veći je značaj da su njegovi donji dijelovi služili za izradu fitilja za svijeće.

Kao medonosne biljke su od manje važnosti, slabo mede no sve vrste pčelama daju pelud.[2]

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
cvijet
Kolovoz
VIII
cvijet
Rujan
IX
-
Listopad
X
-
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija

Pregled lokacija