Dinja Cucumis melo

Carstvo:
Red:
Cucurbitales
Porodica:
Vrsta:
Cucumis melo

Karakteristike

Dinja (Cucumis melo L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikva (Cucurbitaceae). Stabljike su puzave, tanke, slabo dlakave, razgranate, s nekoliko vriježa dugima do 4 metra. Korijenje je dugo i razgranato. Listovi su naizmjenični, nalaze se na dugačkim peteljkama, okruglasti su, na osnovi srcoliki, izraženih režnjeva, hrapavi na dodir, na rubovima plitko nazubljeni. Cvjetovi su jednospolni, pravilni, mali, promjera oko 2-3 cm. Muški cvjetovi nalaze se u pazušcima listova, imaju pet prašnika. Ženski cvjetovi stoje pojedinačno na kratkim peteljkama, čine ih jedan tučak čija plodnica je podrasla i nosi više sjemenih zametaka. Ocvijeće je sastavljeno od čaške koju čine pet lapova i vjenčića od pet žutih latica prošaranima smeđim žilicama. Cvate od lipnja do kolovoza. Nakon uspješnog oprašivanja stvaraju se sočni, zelenkastonarančasti plodovi ovalna oblika, ugodnog okusa i mirisa, težine oko 1 kg. Sjemenke su bijele, ovalne, spljoštene i glatke.

Pčele salijeću cvjetove sakupljajući nektar i pelud. Na 1 ha površine mogu sakupiti oko 30 kg meda.[1]

Porijeklom je iz Afrike, uzgaja se kao povrtna kultura zbog ukusnih plodova.

Etimologija

Latinsko ime roda Cucumis bilo je kod antičkog rimskog pisca Marka Terencija Varona (116. pr. Kr. – 27. pr. Kr.) ime za krastavac.[2] Ime vrste melo starogrčki je naziv za jabuku. Nazivi na stranim jezicima su cantaloupe, melon (eng.), Zuckermelone, Melone (njem.), melon (fr.), melone (tal.), melón (špa.), dinja, melona (slo.).

Klima i stanište

Razmnožava se sjemenom, a njezino tropsko porijeklo otkriva se u njezinoj želji za mnoštvom topline i vlage. Osigurajte joj osunčanu gredicu, dobro pognojeno humusno tlo s mnogo vlage.

Njega, zaštita i gnojidba

Dinju je dobro posijati u travnju na zatvorenom. Presađujemo je tek kad prođu opasnosti od mrazeva. Obično u drugoj polovici svibnja. Moramo je presaditi na otvoreno jer njezine cvjetove oprašuju pčele.
Prije presađivanja tlo obavezno pognojimo. Zauzima dosta prostora, više od jednog četvornog metra, što svakako treba imati na umu prilikom kombiniranja s drugim potkulturama. Daljnju njegu čine redovito zalijevanje, uklanjanje korova, te postavljanje daščice ispod ploda kako bi se spriječilo truljenje.

Na jednoj biljci ostavljamo najviše pet plodova, na taj način omogućujemo formiranje velikih sočnih plodova. Dobri susjedi su rotkvica i rotkva.

Dinje beremo ujesen kad je stapka u potpunosti suha, plod se tada lako uklanja s drške.

Upotreba

Jestivi su plodovi, sočni su i ukusni.

Galerija fotografija

Podijeli