Davidovac Davidia involucrata

Carstvo:
Red:
Cornales
Porodica:
Vrsta:
Davidia involucrata
Sinonimi:
Davidia laeta Dode, Davidia tibetana David, Davidia vilmoriniana Dode

Karakteristike

Davidovac ili davidija (Davidia involucrata Baill.) je listopadno stablo iz porodice drijenovka (Cornaceae). Naraste do 20 m visine. Krošnja je široka i čunjasta. Kora je u početku glatka i siva, kasnije postane crvenkastosmeđa i ljušti se. Mladi izboji su debeli, smeđi. Pupovi su spirali, krupni i jajasti, prekriveni sivocrvenim ljuskama. Listovi su naizmjenični, ovalni, simetrični, ušiljeni, nazubljenih rubova, na licu zeleni i goli, naličje je sivo i dlakavo, dugi su 10-20 cm, široki 7-15 cm, nalaze se na do 10 cm dugoj peteljci. Cvjetovi se stvaraju na prošlogodišnjim granama, nalaze se na dugačkim peteljkama a okrugle glavičaste cvatove okružuju 2 ili rjeđe 3 velika pricvjetna lista (brakteje) duga do 15 cm. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okrugla, crvenosmeđa koštunica veličine do 3,5 cm, dozrijeva u listopadu a sadrži 3-6 okruglih sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u središnjoj i jugozapadnoj Kini, u Europu je unešena na samom kraju 19. stoljeća te se uzgaja kao ukrasno stablo. Razmnožavanje se vrši sjemenom ili poluzrelim reznicama ljeti. Odgovara mu sunčano ili polusjenovito mjesto i vlažno, dobro drenirano tlo blago kisele reakcije. Otporan je na niske temperature do -20°C. Sporog je rasta, počinje cvasti nakon 15 godina.

Etimologija

Naziv roda Davidia dano je prema francuskom misionaru i istraživaču Armandu Davidu (1826. – 1900.) koji je otkrio i prvi opisao vrstu. Ime vrste involucrata znači s omotačem. Na stranim jezicima nazivi su Taschentuchbaum, Taubenbaum (njem.), arbre aux mouchoirs, arbre aux pochettes (fr.), davidia (špa., slo.).

Galerija fotografija

Podijeli