Cvjetača
Brassica oleracea var. botrytis
Karakteristike
Cvjetača ili karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je nerazgranata, naraste do 50 cm visine. U prvoj godini stvara zadebljali cvat bijele boje. Listovi su naizmjenični, veliki, izduženo jajolikog oblika, nalaze se na debeloj dršci i okružuju cvat. Imaju izraženu bijelu središnju žilu. U drugoj godini stabljika naraste do 80 cm visine i stvara cvjetove skupljene u grozdaste cvatove. Cvjetovi su pravilni, dvospolni, sastavljeni od čaške koju čine usko eliptični lapovi i vjenčića koji čine obrnuto jajaste, žute latice. Plod je komuška koja sadrži okruglaste male sjemenke.
Kalendar sjetve i sadnje
Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.
Sijanje na zaštićeno | Sijanje na otvoreno | Presađivanje | Berba | |
---|---|---|---|---|
Siječanj
|
- | - | - | - |
Veljača
|
- | - | - | |
Ožujak
|
- | - | - | |
Travanj
|
- | - | - | |
Svibanj
|
- | - | ||
Lipanj
|
- | - | ||
Srpanj
|
- | - | - | |
Kolovoz
|
- | - | - | - |
Rujan
|
- | - | - | |
Listopad
|
- | - | - | |
Studeni
|
- | - | - | |
Prosinac
|
- | - | - | - |
Etimologija
Ime vrste oleracea epitet je koji znači da je upotrebljiv kao povrće. Ime varijeteta botrytis grčka je složenica riječi (botrys – grozd, eidos – izgled) zbog grozdastih cvatova.[1] Na stranim jezicima nazivi su cauliflower (eng.), Blumenkohl, Karfiol (njem.), chou-fleur (fr.), cavolfiore (tal.), coliflor (špa.), cvetača (slo.).
Uzgoj
Može se sijati gusto kao presadnica na toplo mjesto početkom proljeća a kada se razviju mali listovi biljke se presađuju u pognojenu zemlju koja je prethodno razrahljena vilama ili okopavanjem na razmak obično 50×50 cm, ovisno o sorti. Dobro ih je saditi nešto dublje nego što su rasli kao presadnice. Odgovara joj puno vlage tu je je stoga potrebno često zalijevati a veliki je potrošač hranjivih tvari, te im je potrebna zemlja bogata kalijem i dušikom.
Kada je tokom vrućih i sparnih dana glavica cvjetače previše izložena suncu da bi ostala bijele boje potrebno ju je zaštititi i zasjeniti, u protivnom glavice ostaju sitne, zakržljane, smeđe i neugledne. Prekrije se s jednim ili dva lista koji se povežu na vrhu uz pomoć konopca ili se 2 lista napuknu pa presaviju prema cvatu ali se pripazi da se ostavi dovoljno zraka za cirkulaciju i daljnji rast cvijeta.
Kako je veliki potrošač hranjivih tvari može ju se zalijevati pripravkom od koprive (bogato dušikom) i listova gaveza (bogato kalijem).
Upotreba
Osim cvijeta jestivi su i listovi, oba u sirovom obliku iako se većina ljudi obično odluče termički ih obraditi. Koriste se u juhama i varivima.