Preskoči do glavnog sadržaja

Cvjetača

Brassica oleracea var. botrytis

Karakteristike

Cvjetača ili karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je nerazgranata, naraste do 50 cm visine. U prvoj godini stvara zadebljali cvat bijele boje. Listovi su naizmjenični, veliki, izduženo jajolikog oblika, nalaze se na debeloj dršci i okružuju cvat. Imaju izraženu bijelu središnju žilu. U drugoj godini stabljika naraste do 80 cm visine i stvara cvjetove skupljene u grozdaste cvatove. Cvjetovi su pravilni, dvospolni, sastavljeni od čaške koju čine usko eliptični lapovi i vjenčića koji čine obrnuto jajaste, žute latice. Plod je komuška koja sadrži okruglaste male sjemenke.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
I
- - - -
Veljača
II
- - -
Ožujak
III
- - -
Travanj
IV
- - -
Svibanj
V
- -
Lipanj
VI
- -
Srpanj
VII
- - -
Kolovoz
VIII
- - - -
Rujan
IX
- - -
Listopad
X
- - -
Studeni
XI
- - -
Prosinac
XII
- - - -

Etimologija

Ime vrste oleracea epitet je koji znači da je upotrebljiv kao povrće. Ime varijeteta botrytis grčka je složenica riječi (botrys – grozd, eidos – izgled) zbog grozdastih cvatova.[1] Na stranim jezicima nazivi su cauliflower (eng.), Blumenkohl, Karfiol (njem.), chou-fleur (fr.), cavolfiore (tal.), coliflor (špa.), cvetača (slo.).

Uzgoj

Može se sijati gusto kao presadnica na toplo mjesto početkom proljeća a kada se razviju mali listovi biljke se presađuju u pognojenu zemlju koja je prethodno razrahljena vilama ili okopavanjem na razmak obično 50×50 cm, ovisno o sorti. Dobro ih je saditi nešto dublje nego što su rasli kao presadnice. Odgovara joj puno vlage tu je je stoga potrebno često zalijevati a veliki je potrošač hranjivih tvari, te im je potrebna zemlja bogata kalijem i dušikom.

Kada je tokom vrućih i sparnih dana glavica cvjetače previše izložena suncu da bi ostala bijele boje potrebno ju je zaštititi i zasjeniti, u protivnom glavice ostaju sitne, zakržljane, smeđe i neugledne. Prekrije se s jednim ili dva lista koji se povežu na vrhu uz pomoć konopca ili se 2 lista napuknu pa presaviju prema cvatu ali se pripazi da se ostavi dovoljno zraka za cirkulaciju i daljnji rast cvijeta.

Kako je veliki potrošač hranjivih tvari može ju se zalijevati pripravkom od koprive (bogato dušikom) i listova gaveza (bogato kalijem).

Upotreba

Osim cvijeta jestivi su i listovi, oba u sirovom obliku iako se većina ljudi obično odluče termički ih obraditi. Koriste se u juhama i varivima.

Galerija fotografija