Preskoči do glavnog sadržaja

Čupava dobričica

Glechoma hirsuta

Karakteristike

Čupava dobričica (Glechoma hirsuta Waldst. et Kit.) iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je puzajuća, prekrivena bijelim, stršećim dlačicama, visoka do 40 cm. Listovi su nasuprotni, bubrežasti do okrugli, veliki 2-3 cm, izraženo dlakavi, nalaze se na oko 3-6 cm dugim drškama. Cvjetovi su skupljeni po 3-10 u cvatove, rastu u pazušcima srednjih i gornjih listova. Čaška je duga 7-11 mm, ima ušiljene zupce koji su približno iste dužine kao cijev čaške. Vjenčić je plavkastoljubičast, u unutrašnjosti s purpurnim mrljama, promjera 2-3 cm. Cvate od travnja do lipnja. Plodovi su glatki, smeđi oraščići dugi oko 4 mm.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj, zapadnoj i istočnoj Europi. Raste na sjenovitim mjestima, na umjereno kiselim tlima u listopadnim šumama i šikarama, od nizina do brdskog pojasa.

Etimologija

Latinsko ime roda Glechoma potječe od grčke riječi glechon, što je bio naziv za mirisnu metvicu (Mentha pulegium) a dan je zbog sličnosti biljke. Ime vrste hirsuta znači dlakav.[1] Na stranim jezicima nazivi su Rauhhaarige Gundelrebe (njem.), gléchome hérissé (fr.), ellera terrestre pelosa (tal.), dlakava grenkuljica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija