Preskoči do glavnog sadržaja

Čubar

Satureja hortensis

Karakteristike

Čubar (Satureja hortensis L.) je jednogodišnja biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, od osnove jako razgranata i pri donjem dijelu odrvenjela, naraste do 50 cm visine. Listovi su izduženi, tanki i kratki, cjelovitog ruba no vrlo mali, gotovo sjedeći, na licu su tamnozeleni, naličje je sivkasto pustenasto. Cvjetovi su također sićušni, bijele do ružičaste boje, stvaraju se u pazušcima gornjih listova. Cvatu od lipnja do kolovoza.

Stanište

Raste na području jugoistočne Europe i zapadne Azije. Na području Sredozemlja čubar nalazimo kako raste kao gusti grmić samoniklo na kršnim i sunčanim planinskim obroncima. Raste na kršnim i kamenitim mjestima, uz puteve i pruge.

Uzgoj

U vrtu čubar uzgajamo kao začinsku biljku. Sjeme sijemo na proljeće direktno u tlo, u dobro dreniranu zemlju. Ono sporo klija pa neka vas ne brine zašto klijanje nije uspjelo, jer smo i mi u početku razočarani htjeli odmah na isto mjesto posijat nešto drugo kako bi iskoristili dostupan prostor. Sitno sjeme također treba prozračnu i laganu zemlju kako bi biljka mogla nadjačati pokrov zemlje i uzdići se. Odgovara mu puno sunca i topline a jednom kada naraste, otporna je biljka i vrlo dobro tolerira sušu.

Osim što je ljekovita biljka korisna je i u vrtu jer spriječava pojavu lisnih ušiju.

Kalendar sjetve i sadnje

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sjetve, presađivanja i očekivanu berbu kroz mjesece, prilagođeno za kontinentalnu klimu.

Sijanje na zaštićeno Sijanje na otvoreno Presađivanje Berba
Siječanj
I
- - - -
Veljača
II
- - - -
Ožujak
III
- - -
Travanj
IV
-
Svibanj
V
- -
Lipanj
VI
- - -
Srpanj
VII
- - -
Kolovoz
VIII
- - -
Rujan
IX
- - - -
Listopad
X
- - - -
Studeni
XI
- - - -
Prosinac
XII
- - - -

Etimologija

Naziv roda Satureja možda potječe od latinske riječi satyr (afrodizijak), ime biljke kod Ovidija, Kolumele i Plinija. Ime vrste hortensis znači vrtni.[1]

Na stranim jezicima nazivi su summer savory (eng.), Sommer-Bohnenkraut, Gartenbohnenkraut, Echtes Bohnenkraut (njem.), santoreggia annua (tal.), ajedrea de jardín (špa.), segurelha-anual, segurelha-das-hortas, segurelha-dos-jardins (port.), vrtni šetraj (slo.).

Upotreba

Može se koristiti cijela biljka iako se najčešće koriste vršni dijelovi. Koristi se svježa i suha, sirova ili kuhana. Sabire se bilo prije ili za vrijeme cvatnje. Za sušiti najjednostavniji je način biljku odrezati tik iznad tla, povezati u snop i obješenu sušiti na suhom, sjenovitom i prozračnom mjestu. Jednom osušena, sitno se isjecka i spremi u odgovarajuću ambalažu.

Posjeduje antiseptično djelovanje. Okus podsjeća na papar, a miris je aromatičan i vrlo sličan mažuranu i timijanu. Korišten u varivima i drugim jelima djeluje kao karminativ. Koristi se i kao čaj koji dobrotvorno djeluje na probavni sustav i protiv nadutosti.

Galerija fotografija