Preskoči do glavnog sadržaja

Crveni bagrem

Robinia hispida

Karakteristike

Crveni bagrem (Robinia hispida L.) je listopadni grm ili stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Naraste do 3 m visine tvoreći okruglastu krošnju i debele i čekinjasto dlakave grane. Listovi su naizmjenični, složeni, dugi 15-30 cm, sastavljeni od 7-13 široko eliptičnih listića, dugih 3-7 cm, široki 1-3 cm, ovalni ili okrugli, sa zaobljenim i bodljikavim vrhom i zaobljenom bazom, na licu su tamnozeleni, naličje im je sivo. Cvjetovi su ružičasti do svijetlopurpurni, bez mirisa, skupljeni po 3-8 u čekinjasto dlakave grozdove. Cvatu u svibnju i lipnju. Plod je mahuna duljine 5-8 cm, široki oko 1 cm, spljoštena i ravna te gusto prekrivani dlačicama a sadrži 3-5 sjemenki. Dozrijevaju od srpnja do listopada.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u jugoistočnom dijelu Sjeverne Amerike. Sadi se kao ukrasni grm. Raste ma suhim ili svježim tlima koja so blago kisela do jako alkalna. Preferira sunčana do malo zasjenjena mjesta, idealno na mjestu zaštićenom od jakog vjetra zbog krhkih grana. Razmnožava se sjemenom koje se sije u spremnike tijekom jeseni ili reznicama prije početka vegetacije.

Etimologija

Latinski naziv roda dobio je prema francuskom vrtlaru Jean Robinu (1550. – 1629.) koji je 1601. godine sjemenke srodnog bagrema (Robinia pseudoacacia) prenio iz savezne države Virginia i prvi ih posadio u Europi, u pariškom botaničkom vrtu.[1] Ime vrste hispidus znači krutih dlaka.[2] Na stranim jezicima nazivi su bristly locust, rose acacia, moss locust (eng.), Borstige Robinie (njem.), dlakava robinija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija