Crna mahunica Empetrum nigrum

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Empetrum nigrum
Sinonimi:
Chamaetaxus nigra (L.) Bubani, Empetrum procumbens Gilib., Empetrum crassifolium Raf.

Karakteristike

Crna mahunica (Empetrum nigrum L.) je zimzeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Grm je nizak, uzdižući, visok 20-30 cm. Listovi su spiralno naizmjenični, gusti, mnogobrojni i mali, dugi 3-6 mm, linearno duguljasti, sjajni, kožasti, tupi, gotovo sjedeći. Cvjetovi su dvodomni, skupljeni u pazušcima gornjih listova. Čaška ima 3 slobodna listića, vjenčić ima 3 latice. Prašnika je također 3. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je kuglasta, sjajna, crvenocrna koštunica veličine 4-6 mm koja sadrži 6-9 koštica, dozrijeva u rujnu ali ostaje na biljci preko zime.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i sjevernoj Europi, u sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi.  Raste na na svijetlim, kiselim i humusnim tlima, na močvarama i cretovima, u planinskom pojasu. Životni vijek joj je više od 70 godina.

Etimologija

Naziv roda Empetrum potječe od grčke riječi en (na) i petra (stijena), prema staništu biljaka na kamenju i stijenama.[1] Ime vrste nigrum ukazuje na crne plodove. Na stranim jezicima nazivi su black crowberry (eng.), Schwarze Krähenbeere (njem.), camarine noire, moretta palustre (fr.), camarina negra, baya de cuervo, baya de corneja (špa.), črna mahunica (slo.).

Upotreba

Jestivi su plodovi. Gorkog su i trpkog okusa, konzumiraju se u manjim količinama svježi ili prerađeni, za izradu pita i džemova. Sadrže oko 70 mg% vitamina C.[2]

Galerija fotografija

Podijeli