Preskoči do glavnog sadržaja

Cinija

Zinnia elegans

Karakteristike

Cinija (Zinnia elegans Jacq.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika im je uspravna, jednostavna ili razgranata, prekrivena dlačicama, naraste do 100 cm visine. Može biti visoka, srednje visoka i patuljasta. Listovi su nasuprotni, sjedeći i obuhvaćaju stabljiku, ovalnog su oblika, pri osnovi skoro srcoliki, dlakavi su i hrapavi. Na vrhu stabljike smješteni su cvjetovi raznih boja (bijele, ružičaste, ljubičaste, narančaste, crvene, žute boje…) i veličina, skupljeni u glavičaste cvatove. Prema obliku cvijeta dijelimo ih na jednostavne, polupune i pune. Cvatu od lipnja do listopada. Rado ih posjećuju pčele koje sakupljaju nektar i pelud.

Etimologija

Latinsko ime roda Zinnia dano je u čast njemačkom botaničaru Johannu Gottfriedu Zinnu (1727. – 1759.). Ime vrste elegans znači ukrasan, kićen.[1] Ime vrste elegans znači kićen, ukrasan.

Klima i stanište

Porijeklom su iz Meksika, kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka u cvjetnjacima. Razmnožava se sjemenom. Traži sunčano mjesto zaštićeno od vjetra te tlo s dobrom drenažom. Ono može biti bogato humusom, no uspijevat će i na siromašnim tlima.

Njega, zaštita i gnojidba

Cinije je najbolje sijati izravno u vrt nakon opasnosti od mrazeva, a to je obično druga polovica travnja. Ukoliko gusto narastu svakako ih treba rasaditi jer bi u protivnom bile osjetljivije na bolesti, naročito na pepelnicu, te bi se slabije razvijale. Nakon što ih presadimo nekoliko dana ih treba obilno zalijevati. Jednostavne su za uzgoj, potrebno im je dosta svjetlosti i topline. Visokim cinijama potreban je i potporanj. Nakon što izrastu dobro podnose sušu, međutim ukoliko traje duže vremena potrebno ih je zaliti. Kod zalijevanja moramo paziti da ne polijemo list. Ne smijemo pretjerivati jer u tom slučaju može doći do truljenja korijena ili pepelnice. Gnojimo ih tekućim gnojivom od koprive. Cvijet jako dugo traje. Nakon što ocvate otkidamo ga kako bi potaknuli daljnju cvatnju ili pred kraj sezone cvatnje ostavimo da ode u sjeme te ga skupimo.

Biološki savjeti i mješovite kulture

Cinije su svakako poželjne biljku u vrtu jer privlače leptire i buba mare koje se hrane lisnim ušima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija