Češka smrčkovica Verpa bohemica

Carstvo:
Odjeljak:
Ascomycota
Koljeno:
Ascomycetes
Red:
Pezizales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Verpa bohemica
Sinonimi:
Morchella bohemica Krombh., Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt., Ptychoverpa bohemica (Krombh.) Boud.

Karakteristike

Češka smrčkovica (Verpa bohemica (Krombh.) J.Schröt.) je jestiva gljiva iz porodice Morchellaceae. Klobuk je nepravilno stožast ili zvonast, u početku smeđežut, kasnije postane smeđi. Drži se za stručak na vrhu, preostali je dio slobodan i visi oko njega, visok je do 5 cm. Stručak je u početku blijed, kasnije postaje žućkast s poprečnim bijelim čehicama, valjkastog je oblika, u početku spužvast iznutra, brzo postane šupalj, lomljiv, visok 3-15 cm. Meso je vodenasto, bijelo, kasnije požuti, tvrdo, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptično duguljaste, glatke, velike, otrusina je okeržuta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u skupinama u rano proljeće na vlažnim i svijetlim mjestima listopadnih šuma, na rubovima šuma, ispod grmlja, uz rijeke, u vrtovima i voćnjacima, voli rasti ispod vrba, topola, lijeske. Možemo je naći u nizinskom i brdskom pojasu. U Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske vodi se kao ugrožena vrsta.[1]

Etimologija

Naziv roda Verpa znači spolovilo, penis na latinskom. Ime vrste bohemica odnosi se na češku povijesnu pokrajinu Bohemiju koja danas čini veći dio Češke. Na stranim jezicima nazivi su early morel, early false morel, wrinkled thimble-cap (eng.), Runzel Verpel, Böhmische Verpel (njem.), verpe de Bohême (fr.), falsa spugnola, spugnola marrone (tal.), falsa cagarria, falsa colmenilla (špa.), češki smrčkovec (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, dobre kvalitete.

Galerija fotografija

Podijeli