Brunfelzija Brunfelsia pauciflora

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Brunfelsia pauciflora
Sinonimi:
Brunfelsia calycina Benth., Besleria inodora Vell., Franciscea macrantha Lem.

Karakteristike

Brunfelzija ili brunfelsija (Brunfelsia pauciflora (Cham. & Schltdl.) Benth.) je trajna zimzelena biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Grmolikog je rasta, naraste do 240 cm visine te 150 cm širine. Listovi su naizmjenični, izduženi do kopljasti, kožasti, dugi 8-15 cm, sjajni, tamnozeleni na licu, naličje im je svjetlije, stapke su duge oko 4 mm. Cvjetovi su veliki promjera oko 5 cm, imaju 5 valovitih rubova latica koje se preklapaju, ljubičaste boje premda mogu biti i bijele, plave ili žute. Cvate dugo, skoro cijele godine, od kraja zime do sredine jeseni. Plod je smeđa boba koja sadrži mnogo sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Brazila gdje raste u svijetlim šumama i šikarama. Razmnožava se poluzrelim reznicama u proljeće koje se posade u mješavini treseta i pijeska ili perlita. Bitna je visoka toplina tla za uspjeh te kontinuirano vlažan zrak. Biljkama odgovara polusjenovito stanište, humusno i drenirano tlo. Osjetljiva je na mraz i promjene temperature, traži minimalno 10-13°C. Traži umjereno zalijevanje. Poželjno je nakon cvatove uklanjati vrškove stabljika da se kontrolira rast i potakne na grananje. Presađuje se prema potrebi u proljeće.

Etimologija

Latinsko ime roda Brunfelsia dano je u čast njemačkog teologa i botaničara Otta Brunfelsa (1488. – 1534.). Ime vrste pauciflorus potječe od latinske riječi paucus (malobrojan), što obično znači manjih cvjetova. Na stranim jezicima poznata je kao yesterday-today-and-tomorrow, morning-noon-and-night, kiss me quick, Brazil raintree (eng.), Verbleikblom (njem.), jazmin del Paraguay (špa.).

Upotreba

Otrovna je biljka zbog alkaloida, posebice plodovi.

Galerija fotografija

.

Podijeli