Preskoči do glavnog sadržaja

Borov četnjak

Thaumetopoea pityocampa

Karakteristike

Borov četnjak gnjezdar ili borov prelac (Thaumetopoea pityocampa Denis & Schiffermüller) je noćni leptir iz porodice četnih prelaca (Notodontidae). Tijelo je tamnosivo, srednje debljine, ticala su tanka, čekinjasta. Raspon krila im je 15-18 mm. Prednja krila su blijedo modrikastosiva, prekrivena tamnim crtama i mrljama. Stražnja krila su svijetlosiva s mrljastim obrubom. Ženka je veća od mužjaka a na prednjim krilima ima više rastočene šare.

Ženka borovog četnjaka polaže jaja u lipnju. Gusjenice se izlegnu u kolovozu, duge su oko 3 cm, gusto prekrivene kratkim dlakama. Aktivne su noću kada se hrane borovim iglicama, dan provode u gnijezdima gdje i prezimljuju. Početkom proljeća, u ožujku i travnju, gusjenice u skupinama silaze sa stabala. Kada se kreću svrstaju se u red koji može biti dug više metara a mogu ga činiti do 300 gusjenica. Prije nego zakukulje i razviju se u leptira, gusjenice bacaju oko sebe oko 2 mm duge dlačice koje služe kao obrana od potencijalnih prijetnji. Odrasli leptiri borovog četnjaka počinju letjeti od svibnja.

Stanište

Rasprostranjen je na području južne Europe, jugozapadne Azije i sjeverne Afrike. Često stvara gnijezda na vrhovima grana borova, najčešće crnog bora, rjeđe napada i cedrove. Grane takvih stabala nemaju iglice, već su prekrivene brojnim zapretcima u kojima se nalaze dlačice gusjenica.

Kada dlačice gusjenica dođu u kontakt s kožom, može doći do oteklina i osipa, praćenih jakim svrbežom. Dlačice gusjenica su nazubljene i kada prelome kožu, njihov otrov ulazi u tijelo kroz šupljinu dlačice. Ovakve reakcije se ponekad događaju i ljeti, i kada nema aktivnih gusjenica. Dlačice se mogu prenositi vjetrom i izazvati neugodnosti turistima koji borave u blizini prethodno zaraženih stabala, kao i drugim životinjama koje se nalaze u borovim šumama zaraženim ovim gusjenicama. Koža može postati upaljena, posebno osjetljivi dijelovi su oko očiju te sluznica u nosu i ustima.

Postoji i dokumentiran slučaj umorstva koji se dogodio krajem 18. stoljeća, kada je žrtva bila prisiljena popiti napitak napravljen od smrvljenih gusjenica. Simptomi su uključivali jake bolove u ustima i trbuhu, gušenje, intenzivan svrbež i grčeve.

Etimologija

Naziv četnjak dan je prema povorkama (četama) koje gusjenice stvaraju držeći se glavom za kraj druge gusjenice kao lokomotiva.

Galerija fotografija

 

Pregled lokacija