Preskoči do glavnog sadržaja

Bogomoljka

Mantis religiosa

Karakteristike

Obična bogomoljka (Mantis religiosa L.) pripada podredu bogomoljki (Mantodea) koji broji više od 2400 vrsta. Tijelo im varira od blijedozelene do sivkastosmeđe boje i može doseći duljinu od 6-8 centimetara. Glava im je trokutasta, s velikim, izbočenim i vrlo pokretnim očima te dugim ticalima. Noge su tanke i prilagođene za grabljenje plijena, na prednjim nogama ima crnu pjegu. Ženke bogomoljki su obično veće i teže od mužjaka, iako mužjaci imaju veće oči i ticala. Osim toga, mužjaci su često aktivniji i agilniji, dok su ženke fizički jače.

Opisano je više podvrsta bogomoljke prema zemljama i kontinentima koje nastanjuje.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi izuzev krajnjeg sjevera, u Aziji i Africi a u Sjevernu Ameriku je naknadno prenešena 1899. godine. Nože se naći u različitim tipovima staništa, primjerice na livadama, šumama, vrtovima, pašnjacima i šikarama. Preferira topla i suha staništa, ali može se prilagoditi raznim okolišima.

Razmnožavanje

Bogomoljke postižu seksualnu zrelost brzo nakon što postanu odrasle jedinke. Tijekom sezone parenja ženka luči feromone koji privlače mužjaka i to je jedino vrijeme kada se mužjak i ženka susreću. U procesu parenja, mužjaci se oprezno približavaju ženkama. Kad su dovoljno blizu, skaču na leđa ženki i drže se svojim nogama. Kopulacija se odvija kad se mužjak čvrsto pozicionira, a završava kada položi spermatofor unutar ženke. Nakon parenja, mužjak se udaljava od ženke kako bi osigurao vlastitu sigurnost.

Zanimljivo je da ženke ponekad pojedu mužjaka nakon kopulacije, a to ponašanje poznato je kao seksualni kanibalizam. Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti ovu pojavu. Jedna od teorija sugerira da ženka jede mužjaka kako bi se hranila i dobila dodatnu energiju potrebnu za razvoj jaja i reprodukciju. Učestalost seksualnog kanibalizma može varirati ovisno o različitim čimbenicima, uključujući razinu gladi, prisutnost drugih predatora i opću dinamiku populacije.

Ženka liježe 100-300 jajašca koje pričvrsti na kamenje i grančice te ih zaštiti izlučevinom koja se na zraku stvrdne. Jaja polaže u jesen a iz njih se bogomoljke izlegnu u svibnju i lipnju, da bi odrasle jedinke postale u kolovozu. Životni vijek obično traje do godinu dana.

Prehrana

Aktivne su danju kada vrebaju na plijen u travi ili grmlju a hvataju većinom razne kukce, muhe, leptire, skakavce, žohare, crve, lisne uši i stjenice. Može se hraniti i drugim bogomoljkama iste vrste.

Bogomoljka lovi tako da vreba kamuflirana među lišćem, nepomično čekajući da se približi plijen. Kada drugi kukac sleti pored, odmah ga napada. Prednjim nogama zgrabi žrtvu i odmah se hrani njime čak i kada se njezin plijen i dalje bori da pobjegne. A brzina prednjih nogu je takva da može hvatati muhe u letu. Plijen može proždrijeti djelomično ili u cijelosti.

Etimologija

Naziv roda Mantis grčkog je porijekla i znači prorok. Ime vrste religiosa te naš naziv bogomoljka nastali su zbog načina na koji drže prednje noge a koji podsjeća na molitvu. Na stranim jezicima nazivi su European mantis, praying mantis (eng.), Europäische Gottesanbeterin (njem.), mante religieuse (fr.), mantide religiosa, mantide europea (tal.), santateresa (špa.), navadna bogomolka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija