Bodljasti stričak Carduus acanthoides

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Carduus acanthoides
Sinonimi:
Carduus camporum Boiss., Carduus polyacanthus Schreb., Carduus ruderalis Tausch ex Nyman, Carduus velebiticus Borbás

Karakteristike

Bodljasti stričak (Carduus acanthoides L.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, cijela je gusto prekrivena bodljama, naraste do 2 metra visine. Listovi su duguljasto kopljasti, perasti i mekano bodljikavi, prve godine skupljeni su u prizemnoj ruzeti, druge godine stvaraju se naizmjenično na stabljici, niži listovi suženi su u peteljku, gornji su sjedeći i obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, cjevasti, skupljeni u glavičaste cvatove promjera 1-1,5 cm, ovoj im je kuglast i obrastao mekanim bodljastim listićima. Nekoliko cvatova skupljeno je u gronjaste cvatove. Cvjetovi su cjevasti i dvousnati. Cvate od lipnja do rujna. Plod je kratki ahenij s papusom dugim 10-15 mm.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Aziji, udomaćen je u Sjevernoj i Južnoj Americi, u Australiji i na Novom Zelandu.. Raste na suhim livadama, pašnjacima i travnjacima, na neobrađenom zemljištu, pokraj puteva u gorskom i pretplaninskom području do 1600 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom.

Vrlo je dobra medonosna biljka, pčelama daje nektar i pelud. Na površini 1 ha pčele sakupe do 500 kg meda.[1]

Etimologija

Naziv roda Carduus moguće potječe od latinske riječi carere (oskudijevati) prema oskudnim staništima biljaka,[2] naziv se koristio još u doba Vergilija i Plinija starijeg. Ime vrste acanthoides potječe od grčkih riječi akantha (bodlja) i eidos (izgled). Na stranim jezicima nazivi su spiny plumeless thistle, welted thistle, plumeless thistle (eng.), Weg-Distel, Bärenklauartige Distel (njem.), chardon faux-acanthe (fr.), cardo branca-orsina (tal.), navadni bodak (slo.).

Upotreba

Jestiv je korijen, mladi listovi i cvjetni pupoljci, koriste se kuhani kao varivo.[3]

Galerija fotografija

Podijeli