Preskoči do glavnog sadržaja

Biljka kameleon

Houttuynia cordata

Karakteristike

Biljka kameleon (Houttuynia cordata Thunb.) je zeljasta trajnica iz porodice Saururaceae. Porijeklom je iz Azije. Naraste 10 do 30 centimetara u visinu te 60 do 90 cm u širinu. Podzemni dio čine tanki rizomi. Stabljika je zelena ili crvenkasta, glatka ili dlakava na čvorovima. Listovi su naizmjenično raspoređeni, srcolika oblika. Mogu biti prošarani šarama zelene, žute ili crvene boje što zavisi o svjetlu i temperaturi. Boje su istaknutije ukoliko biljka raste na sunčanoj gredici. Cvjetovi su četverolatični, bijele boje. Cvate u lipnju i srpnju.

Etimologija

Naziv roda Houttuynia dan je u čast nizozemskog prirodoslovca i botaničara Maartena Houttuyna (1720. – 1798.). Ime vrste cordata znači srcolik, vjerojatno zbog oblika listova. Na stranim jezicima nazivi su lizard tail, chameleon plant, heartleaf, fishwort, bishop’s weed (eng.), Molchschwanz , Eidechsenschwanz (njem.), plante caméléon (fr.), pianta blocco veleno, coda di lucertola (tal.), houtvinija (slo.).

Klima i stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Japan, Koreja, Kina), staništa su joj sjenovita i vlažna područja. Kod nas se uzgaja kao ukrasna biljka. Otporna je biljka koja se dobro razvija na humusnom i vlažnom tlu. Voli sjenovite i polusjenovite položaje. Uz redovito zalijevanje uspješno raste i na sunčanim gredicama. Neosjetljiva je na mraz i niske temperature.

Uzgoj

U proljeće je sijemo na zatvoreno, presađujemo je kad ojača, obično početkom ljeta. Možemo je uzgajati na vrtnoj gredici ili u posudi čije je dno potopljeno u vodi kao i pokraj vrtnog jezerca. Ujesen se povlači te u proljeće ponovo potjera. Zahtijeva redovito zalijevanje. Dijelimo je u proljeće. Slovi kao invanzivna vrsta. Širi se rizomima pri čemu može naštetiti korijenju drugih biljaka, zbog čega ju je dobro posaditi u lončanicu koja će ograničiti njezino širenje.

Upotreba

Ljekovita je i jestiva biljka, koristi se u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini. Jača imunitet, ima laksativna, diuretička i antibakterijska svojstva. Mlade izdanke i listove beremo u proljeće dok je biljka visoka oko 8 cm. Jedu se sirovi u salatama ili kuhani. Ukoliko se protrljaju među prstima osjetit ćemo miris ribe po čemu je dobila engleski naziv Fish plant. Cvjetovi su bogati mineralima. U Kini i Vijetnamu kuhaju korijenje dok u Nepalu sok korijena koriste za ublažavanje probavnih smetnji te nanose na kožu za liječenje rana i kožnih bolesti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija