Bilbergija Billbergia nutans

Carstvo:
Red:
Poales
Porodica:
Vrsta:
Billbergia nutans
Sinonimi:
Billbergia linearifolia Baker, Billbergia minuta Mez, Billbergia schimperiana Wittm. ex Baker

Karakteristike

Bilbergija (Billbergia nutans H. Wendl.) je biljka iz porodice bromelija (Bromeliaceae) kojoj pripada i ananas. Najčešća je vrsta od svih bilbergija kod nas. Listovi su uski i dugi do 50 cm, skupljeni u rozeti. Robusni su, grublji, malo nazubljeni i ne izgledaju baš za podragati. Biljka ne izgleda spektakularno niti kada cvjeta međutim sam cvijet gledan izbliza je uistinu zanimljiv. Cvjeta kroz jesen i zimu cvjetovima koji su kao klas skupljeni na dugim, obješenim stapkama. Brakteje (zaštitni listovi cvijeta) su roza boje a sami cvjetovi u nijansama roze, zelene i plave boje.

Prirodno bilbergija raste kao epifit (na stablima, grč. epi – na, fit – phyton, biljka) na području tropske južne Amerike (Brazil, Argentina, Paragvaj, Urugvaj).

Etimologija

Latinsko ime roda billbergia dobila je prema švedskom samoukom botaničaru i zoologu Gustavu Johannesu Billbergu (1772. – 1844.). Ime vrste nutans (klimati) ukazuje na ovješeni cvijet koji kao da se ponizno duboko poklonio. Na engleskom jeziku poznata je kao Queens tear’s (kraljičine suze) i Friendship plant (biljka prijatelja), zbog lakog razmnožavanja i dijeljenja sadnica bližnjima. Na talijanskom jeziku poznata je kao Lacrima d’angelo (suze anđela), na španjolskom kao Lágrimas de reina (kraljičine suze). Suze se spominju zbog ljepljivog nektara koji se luči iz cvjetova i sakuplja na vrhu.

Uzgoj

Bilbergiju uzgajamo kao sobnu dekorativnu biljku. Vrlo je otporna biljka. Odgovara im vlažna zemlja i više zalijevanja, iako će cvasti i uz pomalo zanemarivanja. Ne voli jedino direktnu sunčevu svjetlost i vruće temperature te ju tako ljeto držimo na svijetlom mjestu zaštićenom od sunca.

Cijelo vrijeme rastu mladi izboji te se dijeljenjem biljka nakon cvatnje može razmnožiti. Navodno im se može inducirati cvat tako da se biljka zajedno s jabukom prekrije plastičnom vrećom. Nije loša ideja ni uzgajati biljku podignutu na visini, kako bi cvijet mogao padati i tako doći jasnije do izražaja.

Galerija fotografija

Podijeli