Preskoči do glavnog sadržaja

Bilbergija

Billbergia nutans

Karakteristike

Bilbergija (Billbergia nutans H. Wendl.) je biljka iz porodice bromelija (Bromeliaceae) kojoj pripada i ananas. Najčešća je vrsta od svih bilbergija kod nas. Naraste do 50 cm visine i širine. Listovi su tamnozeleni, uski i dugi do 50 cm, skupljeni u rozeti. Robusni su, grublji, malo nazubljeni i grubi. Cvjeta kroz jesen i zimu cvjetovima koji su kao klas skupljeni na dugim, obješenim stapkama. Brakteje (zaštitni listovi cvijeta) su ružičasti a sami cvjetovi u nijansama ružičaste, zelene i plave boje. Prašnici su zlatnožuti.

Stanište i uzgoj

Prirodno bilbergija raste kao epifit (na stablima, grč. epi – na, fit – phyton, biljka) na području tropske južne Amerike (Brazil, Argentina, Paragvaj, Urugvaj). Uzgajamo kao ukrasnu sobnu biljku.

Vrlo je otporna biljka. Odgovara im vlažna zemlja i ljeti je potrebno obilno zalijevati, iako će cvasti i uz pomalo zanemarivanja. Zimi zalijevati štedljivije i pustiti neka se zemlja malo osuši prije ponovnog zalijevanja. Odgovoara im puno svjetlosti, ne voli jedino direktno i prejako sunce te vruće temperature. Idealna temperatura za uzgoj je 16-24°C, dok zimi minimalno 10°C. Prihranjivanje se vrši svaka 3-4 tjedna blagim tekućim gnojivom.

Cijelo vrijeme rastu mladi izboji te se dijeljenjem biljka nakon cvatnje može razmnožiti. Navodno im se može inducirati cvat tako da se biljka zajedno s jabukom prekrije plastičnom vrećom. Nije loša ideja ni uzgajati biljku podignutu na visini, kako bi cvijet mogao padati i tako doći jasnije do izražaja. Presađuje se prema potrebi u proljeće kada biljke posve ispune teglu.

Etimologija

Latinsko ime roda billbergia dobila je prema švedskom samoukom botaničaru i zoologu Gustavu Johannesu Billbergu (1772. – 1844.). Ime vrste nutans (klimati) ukazuje na ovješeni cvijet koji kao da se ponizno duboko poklonio. Na engleskom jeziku poznata je kao Queens tear’s (kraljičine suze) i Friendship plant (biljka prijatelja), zbog lakog razmnožavanja i dijeljenja sadnica bližnjima. Na talijanskom jeziku poznata je kao Lacrima d’angelo (suze anđela), na španjolskom kao Lágrimas de reina (kraljičine suze). Suze se spominju zbog ljepljivog nektara koji se luči iz cvjetova i sakuplja na vrhu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija