Preskoči do glavnog sadržaja

Bijeli žednjak

Sedum album

Karakteristike

Bijeli žednjak (Sedum album L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice tustika (Crassulaceae). Stabljika je crvenkasta, puzajuća, sterilni izboji su uspravni i visoki do 30 cm. Korijenski sustav je plitak. Listovi su naizmjenični, mali, dugi 0,5-1 cm, valjkasti, malo plosnati na gornjoj strani, goli, mesnati, svijetlozeleni, za vrijeme suše i sparnih dana malo crvenkasti. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u 2-5 cm duge, uspravne, razgranate cvatove. Vjenčić je građen od pet bijelih, oko 5 mm dugih latica koje su trostruko duže od čaške. Čaška ima pet mesnatih lapova, prašnika je deset, filamenti su bijeli. Cvate u lipnju i srpnju. Sjemenke su ovalne, svijetložućkastosmeđe.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i na malom području jugozapadne Azije. Raste na sunčanim staništima, na umjereno kiselim zemljištima vrlo siromašnim dušikom, na stijenama, pećinama i zidovima, na suhim livadama.

Jedna je od biljaka hraniteljica leptira apolona (Parnassius apollo).

Etimologija

Latinsko ime roda Sedum potječe od latinske riječi sedeo (sjedim), što se navodi kao potreba biljke da se smjesti u stijenama i drugim nepovoljnim mjestima. Prema drugom tumačenju potječe od riječi sedare (umiriti), jer su se listovi koristitli za ublažavanje bolova od rane i hladili ju.[1] Ime vrste album znači bijeli, ukazuje na boju cvjetova.

Na stranim jezicima nazivi su white stonecrop (eng.), Weiße Fetthenne, Weißer Mauerpfeffer (njem.), orpin blanc, sédum blanc (fr.), borracina bianca, erba pignola (tal.), uva de gato, uña de gato blanca (špa.), arroz-dos-telhados (port.), bela homulica (slo.).

Upotreba

Listovi i vršni dijelovi biljke su jestivi, sakupljaju se prije cvatnje te se koriste u salatama ili se dodaju drugim jelima. Bogati su kalcijevim solima.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija