Preskoči do glavnog sadržaja

Betonika

Stachys officinalis

Karakteristike

Betonika, ljekoviti čistac ili ljekovita bukvica (Stachys officinalis (L.) Trevis. ex Briq.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, četverobridna, većinom nerazgranata, prekrivena dlačicama, naraste do 60 cm visine. Listovi su nasuprotno unakrsno smješteni, duguljasti su, dužine 3-12 cm, širine 1-4 cm i izraženo su tupo nazubljeni. Prizemni listovi nalaze se na do 12 cm dugim peteljkama i skupljeni su rozetu, listovi na stabljici su rijetki, gotovo sjedeći i sve manji. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni, skupljeni su u dugačke, uspravne cvatove na vrhu stabljike čime tvore oko 3-6 cm duge prividne klasove. Sastoje se od zvonaste čaške  koja ima ušiljene zupce i dvousnatog, oko 1,5 cm dugog vjenčića koji je duži od čaške. Gornja usna je kraća i malo povijena prema nazad, donja usna je trorežnjasta, a srednji režanj je malo nazubljen. Prašnika ima 4, antere su ljubičastosmeđe. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je kalavac koji se raspada na 4 glatka, smeđa, oko 3 mm dugačka plodića.

Dobra je medonosna biljka, pčele salijeću cvjetove sakupljajući nektar i malo peluda.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Raste na umjereno vlažnim, hranjivim, neutralnim do umjereno kiselim, pjeskovitim, ilovastim ili humusnim tlima. Nalazimo je u svijetlim prozračnim šumama, na suhim livadama i travnjacima, od nizinskog do brdskog pojasa. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Stachys potječe od istoimene grčke riječi stachys (klas) a odnosi se na izgled klasastih cvjetova. Ime vrste officinalis uobičajen je naziv za glavnu vrstu zbog ljekovitosti unutar nekog roda.[1] Na stranim jezicima poznata je kao wood betony, bishop’s wort (eng.), Echte Betonie (njem.), bétoine, épiaire officinale (fr.), betónica (špa.), betonica (tal.), navadni čišljak , zdravilni čišljak (slo.).

Upotreba

U vrijeme cvatnje sakupljaju se listovi i korijen. Koristi se za poticanje probave, za zaustavljanje proljeva, liječenje rana i dr.

Kalendar branja

Tablica prikazuje okvirno vrijeme sakupljanja pojedinih dijelova biljke prema mjesecima kroz cijelu godinu.

Siječanj
I
-
Veljača
II
-
Ožujak
III
-
Travanj
IV
-
Svibanj
V
-
Lipanj
VI
-
Srpanj
VII
cvijet
listovi
Kolovoz
VIII
cvijet
listovi
Rujan
IX
korijen
Listopad
X
korijen
Studeni
XI
-
Prosinac
XII
-

Galerija fotografija