Preskoči do glavnog sadržaja

Barska kornjača

Emys orbicularis

Karakteristike

Barska kornjača (Emys orbicularis L.) je srednje velika kornjača čija dužina oklopa varira od 12 do 38 cm. Teže oko 400-700 grama. Oklop joj je tamno smeđe ili crne boje, s blagim nijansama zelene. Glava i noge imaju žute mrlje, dok je donji dio oklopa žućkast. Mužjaci imaju crvene oči, dok su mladi i ženke prepoznatljive po žutim očima. Razlika između spolova ogleda se u činjenici da su mužjaci manjih dimenzija od ženki i da imaju oklop koji je ravniji.

Životni vijek im je u prosjeku 40-60 godina. Opisan je veći broj podvrsta.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, u jugozapadnoj Aziji, te u nekim dijelovima sjeverne Afrike. Preferira sunčana područjaa koja su mirna i bistra, obogaćena slatkom vodom i bogatom vegetacijom, staništa poput bara, močvare, jezera i kanala. Aktivna je obično ujutro i navečer, po noći iznimno za vrijeme visokih temperatura. Velik dio vremena provodi sunčajući se na kamenju ili granama a na prvi znak opasnosti bježi u vodu. Iako je djelomično vodenog načina života, često se m

ože vidjeti kako putuje i do 4 km udaljenosti od vode. Zimu provodi u hibernaciji zakopana u muljevitom dnu.

Strogo je zaštićena vrsta.[1] Ugrožena je vrsta zbog isušivanja močvarnih područja i gubitka staništa. Prirodno malim kornjačama prijeti velika opasnost od raznih grabljivaca, uključujući ptica, ježeva i zmija, dok su odrasle jedinke dobro zaštićene te praktički nemaju prirodnih predatora. Neke uvedene egzotične vrste poput žutouhe (Trachemys scripta scripta) i crvenouhe kornjače (Trachemys scripta elegans) mogu ugroziti populacije barskih kornjača.

Razmnožavanje

Spolno zreli postaju nakon 5-6 godina. Parenje se može dogoditi i u vodi i na kopnu. Pare se u proljeće a ženke polažu oko 8-20 jajašca u rupe na dubini od 6-12 cm na pješčanim i rahlim tlima na sunčanim područjima. Jaja su bijela, eliptična i čvrsta, težine oko 6-8 grama. Mladi se izlegu nakon otprilike 3 mjeseca.

Prehrana

Barske kornjače su svejedi a jelovnik im je raznovrstan. Hrane se žabama, malim ribama, vodenim kukcima, crvima, rakovima i punoglavcima a također jede i mrtve životinje. Povremeno konzumira vodeno bilje. Odrasle jedinke postupno prelaze s mesne na biljnu prehranu kako starost i veličina rastu. Može preživjeti relativno dulje vrijeme bez hrane.

Etimologija

Ime vrste orbiculatus znači okruglast.[2] Na stranim jezicima nazivi su European pond turtle, European pond terrapin (eng.), Europäische Sumpfschildkröte (njem.), testuggine palustre europea (tal.), galápago europeo (špa.), cistude d’Europe, tortue de Brenne, tortue des marais (fr.), cágado-de-carapaça-estriada (port.), močvirska sklednica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija