Azijski kamforovac Cinnamomum camphora

Carstvo:
Red:
Laurales
Porodica:
Vrsta:
Cinnamomum camphora
Sinonimi:
Camphora camphora (L.) H.Karst., Camphora officinarum Nees, Camphora vera Raf., Laurus camphora L.

Karakteristike

Azijski kamforovac (Cinnamomum camphora (L.) J.Presl.) je zimzeleno stablo iz porodice lovora (Lauraceae). Naraste oko 15-30 m visine tvoreći nepravilno okruglastu krošnju. Korijenov sustav je dobro razgranat. Kora je smeđa, gruba i uzdužno ispucana u manje ljuske. Grančice su zelene, gole i glatke. Pupoljci su spiralni. Listovi su jajasti ili eliptični, dugi 7-10 cm, široki 4-5 cm, ušiljenog vrha, sjajni, na naličju svijetlozeleni, nalaze se na peteljci dugoj 2-3 cm, mirišu na kamfor. Cvjetovi su dvospolni, mali, žućkastobijeli, promjera oko 4 mm. Cvate u svibnju i lipnju.  Plod je okruglasta koštunica, u zrelosti crne boje, promjera oko 1 cm.

Stanište

Rasprostranjen je u istočnoj Aziji (južna Kina, Tajvan, južni dio Japana, Koreja i Vijetnam). Unešen je u Australiju i Sjevernu Ameriku gdje se u nekim područjima danas smatra invazivnim korovom. Kod nas ga se sadi ponegdje u dijelovima Istre i u Dalmaciji. Otporno je na sušu i na hladne temperature do -10°C. Brzog je rasta, živi i do 1000 godina. Kada se posječe novi izboji rastu iz panja.

Etimologija

Latinski naziv roda Cinnamomum potječe od grčke riječi kinein (uvrnuti) zbog uvrnute, zarolane kore debla, kako poznajemo npr. kupovne štapiće cimeta. Na stranim jezicima nazivi su camphor tree, camphorwood, camphor laurel (eng.), Kampferbaum, Kampferlorbeer (njem.), camphrier, arbre à camphre (fr.), albero della canfora, canforo (tal.), alcanforero (špa.), canforeiro (port.), kafrovec (slo.).

Upotreba

Listovi se u jako manjim količinama mogu koristiti kao začin, u većim količinama su otrovni. Destilacijom drva i listova dobiva se eterično ulje koje pokazuje snažno analgetsko djelovanje te se koristi kao aktivna tvar u izradi pripravaka za bolove u mišićima i zglobovima.

Drvo je tvrdo, teško, žućkastosmeđe boje, mirisa na kamfor, koristi se za izradu namještaja.

Galerija fotografija

Podijeli