Preskoči do glavnog sadržaja

Azijski ginseng

Panax ginseng

Karakteristike

Azijski ginseng ili korejski ginseng (Panax ginseng C.A.Mey.) je listopadna trajna zeljasta biljka iz porodice bršljana (Araliaceae). Korijen je dubok, svjetlosmeđe boje, zadebljan, cilindričan do vretenastog oblika. Stabljika je uspravna, visoka do 60 cm. Listovi su dlanasto razdijeljeni na pet listića od kojih je svaki na peteljkama a vršni listić je na najdužoj peteljci, sitno su nazubljeni na rubovima. Cvjetovi su neugledni, žućkastozeleni i skupljeni u štitasti cvat, imaju peteljku dugu 15-30 cm. Plod je boba velika oko 5 mm, crvene boje, okruglast, spljošten, sadrži dvije bijele bubrežaste sjemenke.

Stanište

Rasto samoniklo na području šuma istočne Azije (Kina, Koreja, Rusija). Voli sunčano i vlažno mjesto, dobro drenirano, kiselkasto i hranjivo tlo. Podnosi hladne zime i umjerena ljeta. Razmnožava se sjemenom. Teško klija zbog čega se sjemenke često stratificiraju. Jednostavna je za održavanje ali sporog je rasta.

Etimologija

Naziv roda Panax potječe od grčke riječi pan (sve) i akos (lijek) – panaceja ili drugim riječima, lijek koji liječi sve bolesti, sredstvo koje pomaže u svakoj prilici. Naziv ginseng potječe od kineske riječi jin seng (čovjek-korijen).

Upotreba

Ginseng se cijeni u tradicionalnoj kineskoj medicini već tisućama godina. Koristi se korijen biljaka koje su stare najmanje pet-šest godina. Vadi se u jesen te se koristi svježi ili se guli i suši.  Djelovanje mu je adaptogeno, upotrebljava se protiv umora, za jačanje energije, povećanje intelektualnih napora poputa pamćenja i kognitivnih sposobnosti,  kod fizičke spremnosti te kod oporavka od bolesti.

Galerija fotografija

Pregled lokacija