Aromatična panjevčica Kuehneromyces mutabilis

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Kuehneromyces mutabilis
Sinonimi:
Agaricus mutabilis Schaeff., Pholiota mutabilis (Schaeff.) P. Kumm., Galerina mutabilis (Schaeff.) P.D. Orton, Lepiota caudicina Gray

Karakteristike

Aromatična panjevčica ili panjevka (Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer & A.H.Sm.) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je žutosmeđe boje, malo mesnat, gol, gladak, u početku je izbočen, kasnije raširen, rub je u početku podvijen, kad je kišovito postaje vodenastiji i tamniji, promjera je 3-9 cm. Listići su u početku žućkasti, kasnije blijedosmeđi, tanki, gusti, nježni. Stručak je boje kao i klobuk jedino ispod klobuka svjetliji, valjkast, vitak, žilav, obično zakrivljen, u početku pun, kasnije šupalj, visok 3-5 cm, debeo 4-6 mm, ima trajni smeđi vjenčić i u nižem dijelu je prekriven mnogobrojnim sitnim, smeđim dlačicama. Meso je bijelosmeđe, ugodnog mirisa i okusa. Spore su jajolike, glatke, otrusina je žućkasta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Aziji.Raste busenasto od proljeća do zime. Česta je i u višim predjelima. Staništa su uglavnom najčešće listopadne šume, raste na starim panjevima (bukva, vrba…).

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su sheathed woodtuft (eng.), Gemeine Stockschwämmchen (njem.), pholiote changeante, souchette, agaric à soupe (fr.), seta nameko, mata de los bosques envainada (špa.), mala štorovka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo aromatična. Konzumira se samo klobuk jer je stručak jako žilav.

Galerija fotografija

Podijeli