Preskoči do glavnog sadržaja

Aromatična panjevčica

Kuehneromyces mutabilis

Karakteristike

Aromatična panjevčica ili panjevka (Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer & A.H.Sm.) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je žutosmeđe boje, malo mesnat, gol, gladak, u početku je izbočen, kasnije raširen, rub je u početku podvijen, kad je kišovito postaje vodenastiji i tamniji, promjera je 3-9 cm. Listići su u početku žućkasti, kasnije blijedosmeđi, tanki, gusti, nježni. Stručak je boje kao i klobuk jedino ispod klobuka svjetliji, valjkast, vitak, žilav, obično zakrivljen, u početku pun, kasnije šupalj, visok 3-5 cm, debeo 4-6 mm, ima trajni smeđi vjenčić i u nižem dijelu je prekriven mnogobrojnim sitnim, smeđim dlačicama. Meso je bijelosmeđe, ugodnog mirisa i okusa. Spore su jajolike, glatke, otrusina je žućkasta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Aziji.Raste busenasto od proljeća do zime. Česta je i u višim predjelima. Staništa su uglavnom najčešće listopadne šume, raste na starim panjevima (bukva, vrba…).

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su sheathed woodtuft (eng.), Gemeine Stockschwämmchen (njem.), pholiote changeante, souchette, agaric à soupe (fr.), seta nameko, mata de los bosques envainada (špa.), mala štorovka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, vrlo aromatična. Konzumira se samo klobuk jer je stručak jako žilav.

Galerija fotografija