Preskoči do glavnog sadržaja

Arizonski čempres

Cupressus arizonica

Karakteristike

Arizonski čempres (Cupressus arizonica Greene) je zimzeleno crnogorično stablo iz porodice čempresovki (Cupressaceae). Naraste do 25 m visine tvoreći gustu, široko piramidalnu krošnju. Promjer debla je do 50 cm, kora je smećkastocrvenkasta, u početku glatka, kasnije se ljušti u tankim uzdužnim trakama. Glavne grane su horizontalne, grančice su kratke i debele. Listovi su plavkastozeleni do sivozeleni, jajasti, ljuskavi, dugi 2-5 mm, žljezdasti, mogu izlučivati bijelu smolu koja širi neugodan miris ako se zapali. Češeri su okruglasti, u početku zeleni, kasnije postanu crvenkastosmeđi, veliki oko 3 cm, nalaze se na kratkim drškama, čine ih 6-8 ljusaka koje imaju debeli i jaki, mali trn. Dozrijevaju 2 godine nakon oprašivanja, ali još dugo ostaju zatvoreni. Sjemenke su duguljaste, usko okriljene.

Stanište

Rasprostranjen je u jugozapadnom području Sjeverne Amerike (Arizona, južna Kalifornija, Meksiko). Uzgaja se kao ukrasna biljka. Odgovara im sunčano ili polusjenovito stanište, otporan je na sušu, gradska onečišćenja i na hladne temperature do -15°C. Razmnožava se sjemenom.

Od kultivara možemo napomenuti: ‘Conica‘ koja ima kupastu krošnju, grane usmjerene prema vrhu, listovi su plavkastosivi, ‘Glauca‘ ima kupastu krošnju i srebrnastosive listove, ‘Fastigiata‘ je uspravne i konusne krošnje, listovi su plavosivi.

Etimologija

Latinsko ime roda Cupressus potječe iz grčke mitologije, kada je mladić Kiparis dobio od Apolona pripitomljenog jelena kao dar, no dječak ga je jednog dana u lovu slučajno ubio kopljem. Apolon ga je pretvorio u stablo, čime je tako stablo čempres postalo simbolom žaljenja. Prema jednom izvoru potječe od grčke riječi kyeo (proizvoditi, imati) i parisos (jednak), zbog jednakih pravca grana.[1] Ime vrste arizonica ukazuje na izvorno stanište.

Na stranim jezicima nazivi su Arizona cypress (eng.), Arizona-Zypresse (njem.), cyprès de l’Arizona (fr.), ciprés de Arizona (špa.), arizonska cipresa (slo.).

Galerija fotografija