Preskoči do glavnog sadržaja

Apulijska orjašica

Tordylium apulum

Karakteristike

Apulijska orjašica (Tordylium apulum L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, prekrivena rijetkim, mekanim dlačicama, visoka 20-50 cm. Listovi su naizmjenični, složeni, dlakavi, čine ih 7-9 listića koje su ovalnog oblika, cjelovitih rubova, plitko urezani na režnjeve, donji listići imaju peteljke duge 4-5 cm, gornji su gotovo sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, sitni, bijeli, skupljeni u guste štitaste cvatove na vrhovima stapki. Rubni cvjetovi imaju jednu veću laticu koja je srcoliko podijeljena na dva dijela. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je kalavac, plosnat, dug 2-8 mm.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Kod nas raste u područjima uz Jadransku obalu. Raste na toplim i sunčanim mjestima, na livadama i pašnjacima, na obrađenim zemljištima, na zapuštenim tlima, ruderalnim staništima.

Etimologija

Naziv roda Tordylium bio je kod Dioskorida naziv za biljku.[1]  Ime vrste apulum odnosi se na Apuliju, regiju u jugoistočnoj Italiji, prema kojoj je Carl Linnaeus odredio vrstu. Na stranim jezicima nazivi su Mediterranean hartwort, Roman pimpernel (eng.), Apulischer Zirmet (njem.), tordyle d’Apulie, tordyle des Pouilles (fr.), ombrellini pugliesi, erba fragola (tal.), tordylio de Pulla (špa.), pravi cirmet (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi, koriste se kao začin u salatama i sl.

Galerija fotografija