Preskoči do glavnog sadržaja

Apeninska šumarica

Anemone apennina

Karakteristike

Apeninska šumarica (Anemone apennina L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Podanak je crn, gomoljasto odebljan. Stabljika je jednostavna, dlakava, uspravna, crvenkasta u osnovi, visoka 10-30 cm. Listovi su urezani, nalaze se na dlakavoj peteljci dugoj 5-15 cm. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, promjera oko 4 cm, čine ih 8-14 plavih ili rjeđe bijelih, duguljasto eliptičnih latica. Prašnici su mnogobrojni, blijedožuti ili bijeli, plodnice su nadrasle i svaka ima jedan sjemeni zametak. Cvate od ožujka do svibnja. Plod je jednosjemeni oraščić, dlakav, kratkog kljuna..

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Europi, od nizina do planinskog područja. Raste u svijetlim šumama i šikarama na umjereno kiselim staništima umjereno bogatim dušikom. Zaštićena je vrsta. Uzgaja se kao ukrasna biljka, traži svjetlo ili polusjenovito mjesto, dobro dreniranu i vlažnu zemlju. Ne odgovara joj vruće podneblje i suho tlo, uspijeva na kiselim i bazičnim tlima. Razmnožava se sjemenom u pjeskovitom tlu ili dijeljenjem u rano proljeće ili ujesen kada se sadi na dubinu od 5 cm i razmak od 10-15 cm. Prilikom razmnožavanja sjemenom cvate za dvije godine.

Postoji više kultivara, npr. ‘Plena’ i ‘Purpurea’ imaju dvostruki tip cvjetova.

Etimologija

Naziv roda Anemona prema Teofrastu potječe od grčke riječi za vjetar – anemos, zbog cvjetova koji se i na lagan povjetarac zanjišu.[1] Ime vrste apennina odnosi se na planinski lanac Apenina u Italiji. Na stranim jezicima nazivi su blue anemone (eng.), Apennin-Windröschen (njem.), anémone des Apennins (fr.), anemone dell’Appennino, anemolo dei boschi (tal.), apeninska vetrnica (slo.).

Upotreba

Otrovna je biljka.

Galerija fotografija