Preskoči do glavnog sadržaja

Alamanda

Allamanda cathartica

Karakteristike

Alamanda ili zlatna truba (Allamanda cathartica L.) je zimzelena biljka penjačica biljka iz porodice zimzelenovki (Apocynaceae). Grane su duge i glatke, narastu do 6 metra dužine. Listovi su skupljeni po 3-4 u pršljenove, ovalno lancetastog su oblika, ušiljeni na oba kraja, kožasti, dugi su do 20 cm. Cvjetovi su skupljeni u gronjaste cvatove na vrhovima stabljika, trubastog su oblika, promjera 5-10 cm, imaju pet zlatnožutih latica. Cvate tokom cijele godine. Plod je bodljikava kapsula koja sadrži brone jajolike sjemenke. Svi dijelovi sadrže mliječni sok.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u tropskim područjima Južne Amerike (Brazil, Peru, Kolumbija). Raste blizu obala u močvarnim šumama, penjući se po grmlju i stablima, ili se uzgaja za prekrivanje terasa i golih zidova. Ponegdje se danas smatra invazivnom biljkom kao što je to slučaj u Australiji. Kod nas se uzgaja kao sobna biljka. Razmnožavanje se vrši reznicama u proljeće. Biljka ne tolerira sjenu već traži puno svjetlosti, jedino je treba zaštititi od direktnog sunca ljeti. Poželjno joj je omogućiti potporanj kako bi se mogla penjati. Orezuje se krajem godine, možu ju se orezivati u grm.

Razvijeno je više kultivara kao ‘Hendersonii’ koji ima krupne, narančastožute cvjetove i ‘Grandiflora’ sa svijetložutim cvjetovima.

Etimologija

Rod Allamanda sadrži oko 15 vrsta koje je Carl Linnaeus prilikom opisivanja imenovao u čast švicarskog botaničara i doktora Frédéric-Louisa Allamanda (1736. – 1803.). Allamand je jedno vrijeme radio kao doktor na nizozemskom brodu na kojem je putovao u zemlje na sjeveroistoku Južne Amerike (Gvajana, Surinam), gdje je imao priliku proučavati neke biljne vrste, te se dopisivao sa Linnaeusom dijeleći svoja otkrića i osušene primjerke biljaka. Ime vrste cathartica potječe od grčke riječi kathartikos (purgativan). Na stranim jezicima nazivi su golden trumpet, common trumpetvine, yellow allamanda (eng.), Goldtrompete (njem.), allamanda jaune, de liane à lait, coupe-trompette d’or, monette (fr.), flor de mantequilla (špa.), orélia, alamanda (port.), zlatna trobenta, alamandovka, pasji strup (slo.).

Upotreba

Svi dijelovi biljke su otrovni. Infuz lista i dekokt korijena nalaze primjenu u narodnoj medicini Južne Amerike kao laksativ i za induciranje povraćanja, što samo po sebi ne zvuči kao nešto bezazleno, dok je u većoj količini toksično.

Galerija fotografija

Pregled lokacija