Preskoči do glavnog sadržaja

Akebija

Akebia quinata

Karakteristike

Akebija ili čokoladna loza (Akebia quinata (Houtt.) Decne.) je listopadna penjačica iz porodice Lardizabalaceae. Stvara guste, nježne i gole stabljike penjući se po stablima, stijenama ili građevinama a naraste oko 8-10 metara visine. Pupovi su spiralno raspoređeni, otklonjeni od izboja, mali i jajasti, kratko ušiljeni, u gornjem dijelu su ljuske svjetlije a u donjem tamnosmeđe. Listovi su naizmjenični,  složeni, sastavljeni od pet listića koje su jajasto-duguljaste. Cvjetovi su jednospolni, što znači da jedna biljka ima i muške i ženske cvjetove. Muški cvjetovi su manji, dok su ženski cvjetovi veći i upečatljiviji. Cvjetovi su obično mali, mnogobrojni, u nijansama bijele, ružičaste i ljubičaste boje. Iako biljka ima muške i ženske cvjetove na istoj biljci, oni su autosterilni te je za oplodnju potreban pelud druge biljke iste vrste. Plodovi su izdužene bobice, dužine od 8–15 cm, s tvrdom kožom, ružičasto-ljubičaste su boje, a kada sazru, puknu uzdužno te otkrivaju bijelu, želatinastu i spužvastu pulpu te brojne crne sjemenke. Plodovi dozrijevaju u rujnu i listopadu.

Stanište

Prirodno stanište su joj područja Japana, Kine i Koreje. Koristi se u krajobraznom uređenju i vrtlarstvu zbog svojih privlačnih cvjetova i neobičnih plodova. Preferira pjeskovite tla s dobrim odvodnjavanjem i redovno zalijevanje, iako je otporna na sušu. Tolerira sjenu ali i puno sunce zbog čega se dobro prilagođava na većinu staništa. Otporna je na temperature od -15 do -20 °C. Nema prirodnih predatora niti bolesti. Da bi se cvjetovi oprašili i stvorili plodove, potrebno je posaditi barem dvije biljke. Orezuje se van vegetacijskog rasta radi prorijeđivanja, uklanjanja oštećenih i suhih dijelova te radi kontrole rasta.

Nužno je napomenuti da se u nekim područjima smatra invazivnom vrstom koju treba izbjegavati.

Etimologija

Naziv roda Akebia potječe od japanskih riječi akebi (otvoriti) te mi (plod), zbog načina kako se plod raspukne kada je zreo. Ime vrste quinata znači podijeljen na pet, prema izgledu listova koji su složene forme s pet listića. Narodni nazivi na jezicima spominju čokoladu jer cvijet ima atraktivan miris čokolade.

Upotreba

Plodovi su jestivi sirovi, sadrže mekanu i slatku pulpu, imaju nježan okus s blagom nijansom vanilije. U Japanu su delikatesa. Kora plodova je blago gorkog okusa ali se koristi kuhan ili se puni nekom mješavinom poput sarme i prži. Sama pulpa kada se odvoji od sjemenki koristi se za izradu sladoleda i likera.

U tradicionalnoj kineskoj medicini je poznata kao lijek za žene koje imaju problema s nedostatkom mlijeka tijekom dojenja, za što se koristi drvenasti dio stabla, koji se reže na poprečne dijelove i priprema kao dekokt (kuhani čaj).

Stabljike tradicionalno se koriste za izradu košara i drugih ručno izrađenih predmeta.

Galerija fotografija

Pregled lokacija