Preskoči do glavnog sadržaja

Akarnanska šikalina

Picnomon acarna

Karakteristike

Akarnanska šikalina (Picnomon acarna (L.) Cass.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jako razgranata u gornjem dijelu, široko bodljikavo okriljena, vunenasto pustenasto dlakava, visoka 20-70 cm. Listovi su naizmjenični, dugi 8-12 cm, široki do 1 cm, pustenasto dlakavi, sitno nazubljeni na rubovima te s nekoliko jakih trnova na rubu i vrhu dužine do 1,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, purpurni, zbijeni u valjkaste cvatove koji su pojedinačni ili češće po 2-8 gusto skupljeni i okružene trnovitim listovima. Ovoj je cilindričan, s linearnim ljuskama ovoja koje završavaju trnom. Cvate od lipnja do kolovoza. Prašnika ima 5, filamenti su dlakavi. Plod je spljoštena, smeđa roška s papusom koji čine mnogobrojne trostruko duže, peraste dlačice.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste na sunčanim, toplim i suhim staništima bogatim dušikom, na kamenitom i neplodnom tlu.

Etimologija

Naziv roda Picnomon potječe od grčke riječi pyknos (gust) i kyme (kosa) prema vrhu ploda (papusu) koji ima mnogobrojne dlake.[1] Ime vrste acarna dano je prema Akarniji, regiji u zapadnosredišnjoj Grčkoj. Na stranim jezicima nazivi su soldier thistle (eng.), Federdistel (njem.), cirse acarna (fr.), cardo spino-bianco, cirsio acarna (tal.), cabeza de pollo (špa.).

Upotreba

Jestivi su mladi prizemni listovi i korijen, kuhaju se u juhama i varivima.[2]

Galerija fotografija