Preskoči do glavnog sadržaja

Aglaonema

Aglaonema

Karakteristike

Aglaonema (Aglaonema) je rod zimzelenih zeljastih trajnih biljaka iz porodice kozlaca (Araceae). Stabljike su uspravne ili puzajuće, uglavnom su niskog rasta, narastu do 20 cm visine uz izuzetak vrste A. commutatum koja može narasti i do 1 metar. Korijenje im je plitko. Listovi su na dugim peteljkama, cjelovitih su rubova i šareno su obojani na različite načine što je najznačajnija razlika između pojedinih vrsta. Cvjetovi su slični kali (Cala) i kozlacima (Arum), uspravni i izduženi klipovi okruženi su velikim pricvjetnim listoma. Muški cvjetovi nalaze se u gornjem dijelu klipa, ženski cvjetovi su ispod njih. Plod je mesnata boba crvene boje koja sadrži jednu veliku sjemenku.

Stanište

Prirodno su rasprostranjene na tropskim i suptropskim područjima Azije. Rod sadrži oko 50 vrsta, hibrida i mnogo kultivara, mnogi od njih popularni su u uzgoju. Razmnožavanje aglaonema vrši se reznicama i dijeljenjem. Traže propusnu zemlju bogatu humusom i polusjenovito mjesto. Vrste koje imaju više šarolikih listova traže više svjetlosti. Ne podnose hladnije temperature te se one ne bi smjele spustiti manje od 15 °C. Ljeti se mogu obilnije zalijevati, no u vrijeme zimskih mjeseci zalijevanje treba biti oskudno. Briga se svodi na uklanjanje suhih listova kako ne bi postali leglo bolesti. Biljke su sporog rasta, poželjno ih je presaditi svake dvije-tri godine na početku proljeća. Mogu ih napasti uši koje se pojave u pazušcima listova, te crveni pauk.

Etimologija

Latinsko ime roda Aglaonema vuče porijeklo iz grčkih riječi aglaos (lijep, čudesan) i nema (nit).[1] Osim kao aglaonema na stranim jezicima nazivi su još Chinese evergreen (eng.), Kolbenfaden (njem.).

Ovisno o autorima, rod sadrži 20-40 vrsta.

Galerija fotografija

Pregled lokacija