Preskoči do glavnog sadržaja

Afrički ljiljan

Agapanthus africanus

Karakteristike

Afrički ljiljan (Agapanthus africanus (L.) Hoffmanns.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Listovi su zimzeleni, jasno zeleni, duguljasti i uski, dugi do 30 cm, široki do 2 cm. Korijen je gomoljast. Cvjetovi su dvospolni, zvonasti, plavi ili plavoljubičasti, promjera 3-5 cm, nemaju miris, skupljeni su po 20-30 u štitaste cvatove, nalaze se na duguljačkim vitkim stapkama do 90 cm visine, uzdižu se visoko iznad listova. Cvate ljeti.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na Rtu dobre nade na samom jugu Južne Afrike. U Europi se počela uzgajati krajem 17. stoljeća. Sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima i cvjetnjacima u području mediteranske klime, ili češće kao sobna biljka. Razmnožavaju se sjemenom u stakleniku ili dijeljenjem korijenove bale početkom proljeća. Biljkama je potrebno omogućiti svijetlo ili polusjenovito stanište te plodnu, rahlu, svježu ali dobro drenirano zemlju. Ljeti traže obilje vode. Ako se biljka uzgaja na otvorenome dolaskom hladnih jesenskih dana gomolje vadimo iz zemlje i skladištimo na zaštićenom mjestu a čistovi se tada odrežu do zemlju. U toplijim podnebljima može rasti stalno vani, podnosi blagi mraz. Sade se u zemlju na dubinu od 5 cm. Ako se uzgajaju u ukrasnim teglama presađuju se svake godine jer brzo prerastu teglu.

Postoje razni kultivari, npr. Albus‘ je bijelih cvjetova, Aureus‘ ima žućkaste listove, Variegatus‘ je bijelozelenih listova itd.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su African lily (eng.), agapanthe, lis du Nil, tubéreuse bleue (fr.), lirio africano, agapanto africano (tal.), agapanto, lirio africano, flor del amor (špa.), afriška modra lilija (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija