Preskoči do glavnog sadržaja

Afrička ljubica

Saintpaulia

Karakteristke

Afrička ljubica (Saintpaulia sp.) je zeljasta trajnica iz porodice gesnerijevki (Gesneriaceae). Zbog lakog uzgoja i gotovo neprekidne cvatnje jedna je od najomiljenijih kućnih biljka. Listovi su joj srcolika oblika, mesnate teksture, prekriveni dlačicama. Cvjetovi mogu biti raznih nijansi bijele, ružičaste, plave i ljubičaste boje. Postoje jednostavni i puni kao i jednobojni i višebojni cvjetovi. Rubovi mogu biti zasječeni ili glatki.

Klima i stanište

Traži svijetlo mjesto, najbolje na sjevernoj prozorskoj dasci kako bi izbjegla direktno sunce. Ukoliko je biljka smještena na tamnom mjestu izostat će cvjetanje. Na previše osunčanom mjestu pojavljuju se izblijedjeli listovi sa smeđim pjegama.  Odličan položaj je kuhinja ili kupaonica zbog vlažnosti zraka. Mi ih godinama uzgajamo na sjevernom prozoru u kupaonici, izgleda da im para od kupanja prija, zdrave su i cvatu. Temperatura ne bi smjela padati ispod 16°C, idealno bi bilo održavati 22°C tijekom cijele godine.

Njega, zaštita i gnojidba

Razmnožavamo ih na ljeto i to na način da tek izrasle listove promjera oko 4 cm i peteljkom dužine 1-2 cm stavimo u vlažnu pjeskovitu zemlju. Možemo ih posložiti tako da listovi budu jedni za drugim na jednu stranu ili ih naslažemo jedne preko drugih. Prekrijemo ih folijom, iako nije obvezno, te redovito prskamo. Temperatura zraka bi se trebala kretati oko 20-25°C. Kada se pojave korijenja pojedinačno ih presadimo u lončanice. Za zalijevanje koristimo vodu sobne temperature bez kamenca.  Nikada ne zalijevamo po listu, već malu količinu vode stavimo u podložak ili direktno u zemlju ispod lišća. Tijekom cvjetanja češće zalijevamo nego tijekom stanke u cvjetanju.  Ne smijemo pretjerivati jer uslijed previše vlažnog korijena listovi i cvjetovi počinju truliti. Biljkama u cvatu dodajemo gnojivo za cvijeće. Ukoliko želimo presaditi odrasle biljke to činimo u proljeće ili ljeto.

Etimologija

Latinski naziv roda Saintpaulia dan je prema njemačkom časniku Walteru von Saint Paul-Illaireu (1860. – 1910.) koji je biljku otkrio u današnjoj Tanzaniji u južnom dijelu Afrike. Na stranim jezicima nazivi su African violet (eng.), violette africaine, violette du Cap (fr.), violeta africana (špa.), violeta-africana (port.), afriška vijolica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija