Pravi smrčak Morchella esculenta

Carstvo:
Odjeljak:
Ascomycota
Koljeno:
Pezizomycetes
Red:
Pezizales
Porodica:
Vrsta:
Morchella esculenta
Sinonimi:
Phallus esculentus L., Helvella esculenta (L.) Sowerby, Morchella vulgaris (Pers.) Boud., Morchella conica Pers.

Karakteristike

Pravi smrčak (Morchella esculenta Fr.) je jestiva gljiva iz porodice Morchellaceae. Klobuk je žućkasto do svijetlosmeđ, jajolik, tupog vrha, prekriven nepravilnim udubinama koje su kao pčelinje saće, u unutrašnjosti šupalj, visok 4-8 cm. Stručak je bjelkast, kasnije žućkast, svjetliji od klobuka, u donjem dijelu zadebljan, šupalj, visok 4-6 cm, debeo 2-3 cm. Meso je bijelo, krhko, tanko, ugodnog mirisa i okusa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je kremasto bijela.

Stanište

Raste na travnjacima, uz vlažna područja, uz rjieke, u svijetlim šumama i na šumskim čistinama.

Etimologija

Latinski naziv roda Morchella latinizirana je njemačka riječ morchel što znači gljiva. Naziv smrčak spominje srpski jezikoslovac Vuk Karadžić (1787. – 1864.) u rječniku 1852. godine, a potječe od smrča, smreke, gljive koja raste pod smrekama.[1] Na stranim jezicima nazivi su common morel, yellow morel, true morel, morel mushroom, sponge morel (eng.), Speise-Morchel, Rund-Morchel (njem.), morille comestible (fr.), cagarria (špa.), užitni smrček, mavrah (slo.), svetli smrčak (sr.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, odlične kvalitete. Ne smije se jesti sirova, već dobro termički obrađena jer u suprotnome izaziva teže probavne tegobe.

Galerija fotografija

Podijeli