Narančastocrvena zdjeličarka Aleuria aurantia

Carstvo:
Odjeljak:
Ascomycota
Koljeno:
Pezizomycetes
Red:
Pezizales
Vrsta:
Aleuria aurantia
Sinonimi:
Peziza aurantia Pers., Scodellina aurantia (Pers.) Gray, Helvella coccinea Bolton.

Karakteristike

Narančastocrvena zdjeličarka (Aleuria aurantia (Pers.) Fuckel) je jestiva gljiva iz porodice Pyronemataceae. Plodište je narančastocrvene boje, u početku okruglasto i zdjeličasto, kasnije nepravilno i valovito. Široko je 2-10 cm, tanko i glatko, unutrašnji dio je narančaste boje, vanjski dio je tek nešto svjetliji. Stručak je jako malen, gotovo ga i nema, boje klobuka. Meso je mekano, tanko i krhko, ugodnog okusa, bez izraženog mirisa. Spore su eliptično vretenaste, mrežaste, veličine 17-24 × 9-11 µm.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Sjevernoj Americi. Često raste pojedinačno ili u skupinama krajem ljeta i ujesen, na pjeskovitim zemljištima u listopadnim i crnogoričnim šumama.

Etimologija

Ime vrste aurantia znači narančasti. Na stranim jezicima nazivi su orange peel fungus (eng.), Gemeiner Orangebecherling, Orangerote Becherling (njem.), pézize orangée (fr.), oranžna latvica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, osrednje kvalitete no može se jesti i sirova. Neki je konzumiraju sa šećerom i likerima.

Galerija fotografija

Podijeli