Livadni zvončić Campanula glomerata

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Campanula glomerata

Karakteristike

Livadni zvončić (Campanula glomerata L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Stabljika je uspravna, jednostavna, pri dnu odrvenjela, gola ili obrasla kratkim dlakama, naraste -15-70 cm visine. Korijen je dobro razgranat i vretenast. Listovi su naizmjenični, dlakavi, rjeđe goli, tupi ili ušiljeni, nazubljenih rubova, prizemni listovi su duguljasto srcasti i dužih peteljki, gornji su duguljasti ili kopljasti, suženi ili sjedeći i obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su sjedeći, dvospolni, skupljeni u glavičaste cvatove na vrhovima stabljika. Ocvijeće je građeno od čaške i modroljubičastog, zvonastog vjenčića veličine 1,5-3 cm koji je malo dlakav, plodnica je podrasla. Cvate od svibnja do rujna. Plod je tobolac.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Aziji sve do Japana, u Sjevernoj Americi smatra se udomaćenim. Raste na suhim do vlažnim livadama, pašnjacima, uz rubove puteva i šuma, u svijetlim šumama od nizina do pretplaninskog područja. Varijabilna je vrsta. Uzgaja se i kao ukrasna biljka.

Etimologija

Latinsko ime campanula potječe od umanjenice latinske riječi campana (zvončić). Ime vrste glomeratum znači klupčast, kuglast.[1] Na stranim jezicima nazivi su clustered bellflower, Dane’s blood (eng.), Knäuel-Glockenblume, Büschel-Glockenblume (njem.), campanule agglomérée, campanule à fleurs agglomérées (fr.), campanula agglomerata (tal.), klobčasta zvončica (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci i listovi, listovi sadrže oko 40 mg% vitamina C i dosta karotina. Jestiv je i mesnati podanak koji je bogat škrobom, priprema se kuhanjem kao krumpir.[2]

Galerija fotografija

Podijeli