Blavor Pseudopus apodus

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Squamata
Porodica:
Vrsta:
Pseudopus apodus
Sinonimi:
Lacerta apoda Pallas, Pseudopus serpentinus Merrem, Ophisaurus apodus Mertens & L. Müller

Karakteristike

Blavor (Pseudopus apodus Pallas) je gušter iz porodice puzaša (Anguidae). Trbuh im je žućkast. Tijelo mu je valjkasto i debelo, dugo 110-135 cm, smeđe, na trbušnom dijelu žućkasto, cijelo prekriveno tvrdim i grubim ljuskama. Nemaju vidljive noge zbog čega su vrlo slični zmijama, no od njih se razlikuju još prema očima koje su im zaštićene pokretnim kapcima te jakim zubima.

Aktivni su danu, hrane se kukcima, skakavcima, puževima, malim sisavcima kao što su miševi i krtice, malim pticama i njihovim jajima. Za ljude su bezopasni a od predatora se brane ispuštanjem smrdljive tekućine.

Pare se u proljeće, ženka nakon 10 tjedana polaže 6-12 jaja ispod grmlja, listova i kamenja. Mladunci se izlegnu za 40-55 dana, u početku su svijelosivi sa smeđim, poprečnim prugama prve dvije godine.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, jugozapadnoj i srednjoj Aziji. Staništa su mu livade. Zaštićena je vrsta.[1]

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su scheltopusikPallas’ glass lizard, European legless lizard (eng.), Scheltopusik, Panzerschleiche (njem.), orvet des Balkans, orvet géant des Balkans (fr.), pseudopo, lucertola di vetro (tal.), žoltoplaz (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli