Baršunasta mliječnica Lactifluus vellereus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Russulales
Porodica:
Vrsta:
Lactifluus vellereus
Sinonimi:
Agaricus vellereus Fr., Lactarius velutinus Bertill., Lactarius albivellus Romagn.

Karakteristike

Baršunasta mliječnica (Lactifluus vellereus (Fr.) Kuntze) je vrsta jestive gljive iz porodice RussulaceaeKlobuk je bjelkast, u početku zaobljen, kasnije se raširi, uvuče i postane ljevkast s uvijenim rubom, bijel, suh i tvrd, fino baršunast, širok 8-25 cm. Listići su bijeli, kasnije okerasti, razmaknuti, debeli. Stručak je valjkast, bjelkast kao klobuk ili svijetložut, mesnat, čvrst i pun, visok 3-8 cm, debljine 2-5 cm, u sredini klobuka ili malo izvan. Meso je bijelo, čvrsto, pikantno, izlučuje mnogo bijele mliječne tekućine koja ne mijenja boju. Spore su bjelkaste, bradavičaste, široko eliptične ili okruglaste.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, raste pojedinačno ili u skupinama u listopadnim šumama, od početka ljeta do kasne jeseni.

Etimologija

Ime vrste vellereus potječe od latinske riječi vellus (ruho), zbog baršunaste površine klobuka. Na stranim jezicima nazivi su fleecy milkcap (eng.), Wolliger Milchling, Erdschieber, Samtiger Milchlin, Mildmilchender Wollschwamm (njem.), lactaire velouté (fr.), lattario vellutato, lattario lanoso (tal.), lactario aterciopelado (špa.), polstena mlečnica, poprovka (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva nakon termičke obrade, koristi se u manjim količinama zbog jako ljutog okusa. Neki je zbog toga smatraju vrlo loše kvalitete i vode kao nejestivu.

Galerija fotografija

Podijeli